104 粵文全面拉丁化,粵語粘着語化趨勢料加快

104 粵文全面拉丁化,粵語粘着語化趨勢料加快

喺語言學嘅角度嚟睇,假如用加字尾嘅方法嚟標示一個詞嘅屬性,噉粵語就會出現一個向粘着語方向發展嘅趨勢,假如呢啲黏上去嘅字尾都發音,噉粵語就徹底蛻變成如假包換嘅粘着語,唔再屬於孤立語嘅體系,粵語就會自成一個語系。

其實古漢語文言(亦即係嗰啲之乎者也)係純粹嘅孤立語,而現代方塊字粵文同方塊字漢文喺構詞方面已經有粘着語化嘅傾向,假如粵文全面拉丁化,噉粘着語化嘅速度會加快,粵語會加速脫離東亞語系!就好似越南文 / 語噉就係一個最好嘅例子。

廣告

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s